Connect with us

YAZARLAR

Koronayı küçümserken kaybettiklerimiz…

Published

on

 Betül Aybakan

Tüm dünyayı saran bir pandemi ile yüzyüzeyiz. Corona virüsü, kendi küçük fakat tahribatı büyük. Corona hakkında bir çok yerde bilimsel açıklamalar görmüşsünüzdür ama ben bu yazımda coronanın daha çok manevi açıdan bizde bıraktığı izlenimlerden bahsetmek istiyorum. 

Tarih boyunca insanlar çaresi bulunamayan ve ölüm tehlikesi oluşturan hastalıklardan hep korkar olmuştur. İnsanlar kendilerince salgınla mücadele etmişlerdir. Ancak günümüzde salgınla mücadele daha çok sosyal medya düzleminde ilerliyor ve insanlar soluğu sosyal mecralarda arıyor. Fakat bir şeyi unutuyorlar. Sosyal medyaya girerek psikolojilerini daha kötü etkileyeceğini, elbetteki doğru bilgiye ulaşabildiği gibi bir sürü içi boş yanlış bilgilerle de haşır neşir olmuş oluyor. Corona ile ilgili görseller ve tabi ki yazılar, bu da insanlar üzerinde bir çok etki yaratabiliyor ; stres, evham, korku, panik bunun beraberinde uyku düzensizliği, kişinin zihnine girmesine engel olamadığı düşünceler ve kişide oluşan obsesif kompulsif bozuklukları. Ve işin kötü yanı kış mevsimine girdik. Kış mevsiminde olduğumuz için de daha çok dikkat etmemiz gerekiyor çünkü corona ve soğuk algınlığı birbirine karıştırılıyor. O yüzden kişi de evhamlar daha çok oluşacak gibi.. 

Size önerim bol bol meyve tüketin , bağışıklık güçlendirici takviyeler alın. Ve en önemlisi sosyal mesafe , izolasyon ve temizlik kurallarına dikkat edin. 

Psikolojiniz için yayınlanan olumsuz yazıları okumayıverin bir süreliğine. Veya okuyorsanız bile bir başkasının yanında bu bilgiyi paylaşmayın. Gözlemlediğim bir konuyu sizle paylaşmak isterim. İki anne corona hakkında konuşmaya başladı. Fakat bu birazcık birbirlerini korkutmak için gayret göstermece oyunu gibi geldi bana. İşin üzücü yanı , onları pür dikkat dinleyen çocukları vardı yanlarında. Çocuklarınızın yanında lütfen konuştuklarınıza özen gösterin. Ve çocuklarda oluşan korku gözle görülmeyecek gibi değildi. Çocuğunuza bilgi vermeyin demiyorum elbetteki onlarında bilmeye hakkı var hatta sessiz kalmanız onlarda daha çok merak uyandıracağı için korkuya da sebebiyet vermiş olacaksınız ama bu kadar detaylı ve korkunç bilmesinler isterim .

Çocuğunuzun yaş seviyesine uygun kısa ve net bilgiler vermelisiniz. Geçenlerde haberler de bir videoyaya denk geldim. Çok duygulu anlar yaşadım. Corona testi pozitif çıkan bir baba, evin üst katına çıkmış karantina günlerini öyle geçirmeyi planlıyor . Minicik bir kız çocuğu var o da alt katta. Ve sürekli merdivenleri kullanıp babasına ulaşmak istiyor. Ve aralarında geçen diyaloğa şahit oldum gözyaşlarıma engel olamadım. Ve sosyal medyada buna benzer bir sürü video var. Yanı sıra pozitif olanlardan da şu cümleyi çok sık duyar oldum. “ Coronayı biliyordum . Ancak bunun zorluğunu pozitif olduktan sonra daha iyi anladım. Aynı evin içerisinde ailemden ayrı kalmak, bu süreci yaşamak insanı psikolojik olarak mahvediyor. “ o yüzden lütfen daha çok dikkat edelim. 

Evet coronayı başta çok küçümsedik ta ki ucu bize dokunana kadar. Hep uzaktan duyarız sandık bir gün sevdiklerimize bulaşacağını hiç hesap etmemiştik oysa ki ! Sevdiklerimizi kaybettiğimizde anladık corananın aslında küçümsenmeyecek bir hastalık olduğunu.. Ve artık çok daha fazla dikkatli olmamız gerektiğini anlar olduk .. 

Corona can almaya devam ediyor. Edecek gibi de .. 

Dikkatli olmanızı istiyorum sağlıcakla kalın, hoşçakalın🙋🏻