Connect with us

Tech

Urfa’da pamuk tarlasında başlayıp, Amazonda biten müthiş bir başarı hikayesi…

Published

on

Sizi tanıyabilir miyiz? Mustafa Elmas kimdir?

Suruç’luyum. Tüm ailem ve akrabalarımın büyük bir kısmı halen Suruç’ta yaşıyorlar. Babam Suruç merkezde 40 yıllık esnaf ve annem ev hanımı. Benim sekiz kardeşim var ( dört kız ve dört erkek) ve ben beşinci çocuk olarak doğdum. İlk ve orta okul, lise ilk iki yıllını Suruç’ta ve lise son yıllını Tarsus’ta okudum. 2009 yıllından beridir Amerika’da yaşıyorum.

Sizi kutlamak istiyoruz, Amazon’da ise girmişsiniz. Amazon’da tam olarak ne yapıyorsunuz?

Teşekür ederim. Amazon Yapay Zeka ve Robot takımında uygulamalı ve veri bilim alanlarında çalışıyorum. Amazon binalarındaki kameralardan elde etiğimiz verileri kulanarak, şirketimizde çalışan insanlara daha güvenli çalışma ortamı sağlamak, verimliliği artırmak ve kalite kontrolü için belirlediğimiz projeler üzerine çalîsiyorum.

Bu pozisyonu elde etmek için nasıl bir eğitim aldınız?

Lisans, yüksek lisans ve doktoramı Uygulamalı Matematik alanında, ve doktora yandal olarak Bilimsel Hesaplamalar üzerine yaptım. Ben çok kodlama yapmayı seven biri olarak, daha çok uygulamalı dersler aldım eğitim hayatımda ve uygulamalı projeler üzerine çalıştım. Amazon’dan önce Amerika’nın en büyük şirketlerinden olan Asurion, Tenet Healthcare ve Equifax şirketlerinde çalıştım. Aldığım eğitim ve iş tecrübelerim Amazon’da ise girmemde çok katkısı oldu.

Öğrencilik yıllarınızda Amazon’da çalışmak aklınızın ucundan geçiyor muydu?

2002-2008 yaz aylarında, Suruç’taki kendi tarlamızda sulama yaparken bile, hep iyi bir şirkete veya üniversitede çalışmanın hayalini kuruyordum. Amazon’da çalışmak her mühendis ve bilim insanının hedefi/hayali olduğu gibi benimde hedefimde bu şirkete çalışmak vardı, ama bu kadar kısa sürede olacağını tahmin etmiyordum açıkçası.

Kariyer planlarınızı ne değiştirdi? Nasıl böyle bir yola girdiniz?

Ben açıkçası doktoramı bitirdikten sonra kendi memleketime dönmek ve ordaki insanlarımızı eğitmek ve yetiştirmek düşüncesindeydim çünkü Urfa’da çok genç nüfus var ve bu insanlarımıza yazılım ve yapay zeka öğreterek iş bulma imkanı sağlamak istiyordum (Hindistan benim projeme benzer bir projeyi genç vatandaşlarına çok güzel uyguladı), ama 2016 yıllı sonlarında gelişen olaylar ve hükümetin bilim insanlarına ve eğitimcilere karşı uygulamalrini görünce, Amerikada kariyerimi devam etmeye karar verdim.

Urfa’da şu anda ortaokul ve lise çağındaki öğrencilere ne tür bir mesaj vermek istersiniz?

Gençlerimiz hayal kursunlar, hedef belirlesinler, meraklı olsunlar ve bu hedefleri için çalışsınlar. Suan digital çağındayız ve bir çok imkanlardan haberdar olmamız daha kolay, ama insanlarımız okumayı sevmiyor. Gençlerimize ilk olarak daha çok kitap okumak ve araştırma yapmalarını tavsiye ederim, ama ne yazıkı genç insanlarımız telefonunda daha çok oyun oynamayı tercih ediyor. Aslında biraz daha çok okusalar, meraklı olsalar ve araştırma yapsalar belki o oynadıkları oyunların benzerini kendileri yapacaklar.

Bugün Amazon’da mühendis olarak çalışmak herkesin hayali, Urfa’lı çocuklar bu hayallerini gerçekleştirmek için ne yapmalılar?

Amazon’da çalışmak gerçekten bir ayrıcalık çünkü etrafınızda hep zeki insanlar var ve siz onlardan hergün yeni birşeyler öğreniyorsunuz ve milyonlarca insanın hayatını kolaylaştıracak projeler üzerine çalışıyorsunuz. Doğru çalışma ve azim ile herkes Amazon’da iş bulabilir. Gençlerimiz hayal kursunlar, çok kitap okusunlar ve hayalleri için çok çalışsınlar.

Sizce Türkiye’deki eğitim sistemindeki eksiklikler nelerdir?

Türkiye’de eğitim yaz boz tahtasına dönüştü, her yeni gelen Bakan kendi sistemini uygulamaya çalışıyor. Aslında yeni sistem yapmadan önce daha çok eğitimci insanlarımızı dinlemeliler ve onların önerilerini ciddiye almalılar. Herkesin kendi anadilinde bazı dersleri almasını sağlayacak yeni eğitim müfredatı hazırlasınlar. Bir de Digital çağda yaşadımız için, daha çok kodlama ve yapay zeka dersleri müfredata konulması gerekiyor.

Boş olduğunuz zamanlar ne yapıyorsunuz?

İş yoğunluğundan dolayı pek çok boş vaktim olmuyor genelde çünkü Amazon’daki isim dışında kendi projelerim üzerine çalıyorum, 3 tane şirkete danışmanlık yapıyorum ve bulunduğum şehirdeki durumu iyi olmayan çocuklara ders anlatıyorum.

Ama her zaman eşime ve onun ailesine vakit ayırırım. Eşim benim ile aynı sektörde çalıştığı için, yoğunluğumu anlayışla karşılıyor. Genelde boş vakit bulunca seyahat ediyoruz, günlük düzenli spor yapıyoruz, en az 30 dakika kitap okuyoruz ve ben Kürtçemi geliştirmeye çalışıyorum çünkü eşim ve ailesi kürtçenin farklı lehçesi ile konuşuyorlar.

En son okuduğunuz kitap neydi? Ve ne tür müzik dinlersiniz eğer müzik dinliyorsanız?

The sun does shine (Güneş parlıyor), idam cezası verilen ama masum olan siyahi bir adamın hikayesini anlatıyor. Müzik konusunda herkes benim cevabıma çok şaşırıyor, ben genelde Dengbejleri dinlerim mesala Şakiro, Baqi Xido, Karapetê Xaco ve Seyidxanê Boyaxci bunlardan bazıları.

Peki Türkiye’ye ve memleketinize geri dönmeyi düşünüyormusunuz?

Türkiye’de halen hak ve özgürlükler konusunda sorunlar var. Bilim insanlarının ve eğitimcilerin hak etiği değer ve verimli olacağı ortam ne yazıkı suan Türkiye’de mevcut değil, bundan dolayı kısa süre içerisinde öyle bir planımız yok. Buradaki hedeflerimize henüz ulaşamadık ama memleketimizin yararına olacak projelerde yer almak ve her zaman katkı sunmak isterim.

Son olarak ne mesaj yolamak istersiniz hemşerilerinize?

Herkese selamlarımı ve sevgilerimi yoluyorum. Hiç bir şey imkansız değildir, yeterki siz hedef belirleyin ve azimle çalışın.