Connect with us

Business

Şanlıurfa yine sınıfta kaldı

Published

on

Şanlıurfa hem İnsanı Gelişmişlik Endeksi, hem de ekonomik rekabet gücü bakımından sınıfta kaldı…
81 il içinde, sadece 4 ili geride bıraktı ama 82 il içinde ancak 78inci olabildi.Adıyaman ve Yozgat bile İnsanı gelişmişlik endeksinde Şanlıurfa’yı geride bıraktı.

TEPAV tarafından 81 il için hesaplanan İGE sonuçlarına göre, Ankara, Türkiye’nin en gelişmiş ili olarak öne çıkmaktadır. Küresel sınıflamaya göre “çok yüksek gelişmişlik” grubunda yer alan Ankara’yı sırasıyla İstanbul, Kocaeli, İzmir, Antalya, Muğla, Tunceli, Eskişehir, Tekirdağ ve Bursa takip etmektedir.

Yine TEPAV tarafından hesaplanan Ulusal Rekabet Gücü Endeksi göz önünde bulundurulduğunda ise Şanlıurfa yine sınıfta kaldı. Gaziantep, Konya, Düzce ve Manisa’da ekonomik gücün insanı gelişime yansıtılması için ek adımların atılması gerektiği tespit edilmektedir. Raporda Şanlıurfa umutsuz vakıa olarak yansıtıldı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (United Nations Development Programme – UNDP) tarafından son 30 yıldır İnsanı Gelişme Raporları yayımlanmaktadır. Rapor kapsamında yer verilen İnsanı Gelişme Endeksi (İGE) ile bireylerin (i) uzun ve sağlıklı bir yaşama sahip olmaları, (ıı) bilgili olmaları ve (ııı) makul bir yaşam standardına sahip olmaları göz önünde bulundurularak ülkelerin gelişmişlik endeksi hesaplanıyor.