Connect with us

Sağlık

COVİD-19 Aşısına ne kadar yakınız? Kimler aşıyı ne zaman alabilecek? Sizin için derledik…

Published

on

Bir aşının, dünyanın koronavirüs pandemisini nasıl hafifletebileceğinin ve normalliğin bir kısmına nasıl dönebileceğinin merkezi olduğu düşünülüyor. Hastalığın yılın başında ilk kez tüm dünyayı kasıp kavurmasından bu yana, küresel olarak üniversiteler ve ilaç firmaları, insanlara yeni Covid-19 virüsüne karşı bağışıklık kazandıracak bir tedavi geliştirmeye çalışmak için harekete geçti.

Dünya Sağlık Örgütü’ne göre şu anda dünya çapında 160’tan fazla farklı aşı deneniyor.

Birleşik Krallık’ta bulunan ikisi dahil olmak üzere, onaylanmadan önceki son engel olan üçüncü aşamaya kadar ilerlemiş bir dizi aşı programı vardır. İngiltere hükümeti altı farklı aşı programı ile anlaşmalar yaptı ve geçici olarak 340 milyon doz potansiyel tedavi siparişi verdi. Dün, Londra hastanelerine bunlardan en gelişmişlerinin ilk dozlarını almaya hazır olmaları söylendiği bildirildi. İşte İngiltere’nin desteklediği tedavilerin her biri hakkında bilmeniz gerekenler.

Astrazeneca-Oxford Üniversitesi aşısı


FTSE listesinde yer alan ilaç devi Astrazeneca [LON: AZN] ile birlikte geliştirilen Oxford aşısı, şimdiye kadar bilim adamları tarafından en çok umutlanan aşı oldu ve bu aşamada en ileriye giden aşı oldu.

Temmuz ayında, üniversiteden bilim adamları, aşıların ilk aşama bir ve iki denemesinin sonuçlarını yayınladılar; bu, aşının katılımcılarda güçlü bağışıklık reaksiyonları uyardığını ve hiçbir olumsuz yan etki bildirilmediğini kanıtladı. Geçen ayki denemeler, bir katılımcı olumsuz yan etkiler geliştirdikten sonra kısa bir süre durduruldu, ancak hızlı bir şekilde yeniden başlatıldı.

Ve dün Sun, Londra hastanelerinin aşının ilk dozlarını almaya hazırlandığını ortaya çıkardı. Bu yılın başlarında aşının baş geliştiricisi Profesör Sarah Gilbert, tedavinin yıl sonuna kadar uygulanmasının mümkün olduğunu söyledi, ancak durumun “kesinlikle kesin olmadığını” ekledi.

Eylül ayında sağlık bakanı Matt Hancock, bir aşının “büyük olasılıkla” 2021’in ilk birkaç ayında mevcut olacağını söyledi. Toplamda Astrazeneca, şimdiye kadar 100 milyonu İngiltere hükümeti tarafından sipariş edilen ve tedavinin geliştirilmesine 84 milyon sterlin koyan 400 milyon doz aşı üretmeyi kabul etti.

Sanofi-GSK aşısı


Astrazeneca’nın İngiltere ilaç pazarındaki en büyük rakibi olan Glaxosmithkline [LON: GSK], Fransız ilaç firması Sanofi ile de bir tedavi geliştirmek için ortaklık kurdu. Tedavi, virüsün yüzeyinde bulunan proteinlerle tam bir genetik eşleşme sağlayan Sanofi’nin S-proteini Covid-19 antijenini GSK’nın pandemik adjuvan teknolojisi ile bir araya getirecek. Katkı maddeleri, spesifik aşı antijenleri ile kombinasyon halinde kullanıldıklarında antijene özgü bağışıklık tepkilerini hızlandırır, uzatır veya geliştirir.

Aşının 1-2 klinik denemeleri, ABD’de Eylül başında başladı ve sonuçların Aralık ayında çıkması bekleniyor. Bunların aynı ay içinde 3. aşama denemesinin başlatılmasına yol açması umulmaktadır. Şirket, “Lisans başvurusu için veri yeterliyse, plan 2021’in ilk yarısında düzenleyici onay talep etmek” dedi. İngiltere hükümeti işe yaradığı kanıtlanırsa 60 milyon doz aşı için kaydolurken, AB 300 milyon aşı siparişi verdi.

Novovax aşısı


ABD firması Novovax, dün King’s College Hastanesinde 60 gönüllünün aşı dozlarını aldığı Birleşik Krallık’ta üçüncü aşama klinik denemelere giren ikinci şirket oldu. Ulusal Sağlık Araştırmaları Enstitüsü (NIHR) tarafından desteklenen deneme, randomize kontrollü bir çalışmadır. Bu, bir grup katılımcının üç hafta arayla iki atış tedavi alacağı, diğerine ise plasebo aşısı olacağı anlamına gelir. Toplamda Novovax, denemeye 18 ile 84 yaşları arasındaki 10.000 gönüllüyü kaydetmeyi planlıyor.Hükümet şimdiden 60 milyon doz aşı sağladı.

Pfizer-Biontech – Project Lightspeed


Hükümet ayrıca, Amerikan Pfizer ve Biontech firmaları tarafından ortaklaşa üretilen 30 milyon doz deneysel aşı için anlaşmalar imzaladı.

İki firma Project Lightspeed adlı bir programda dört aday aşıyı deniyor. Temmuz ayında, bu adayların en gelişmişinin, Covid-19’dan iyileşen hastalardan plazmada gözlemlenen seviyelerde veya üzerinde insanlarda nötralize edici antikorlar üretebildiğini söylediler. Oxford / Astrazeneca denemelerinde olduğu gibi, birinci ve ikinci faz sonuçları da tedaviye herhangi bir yan etki olmadığını gösterdi.

İkili şimdi, dünya çapında 120 lokasyonda 30.000 katılımcının yer aldığı bir sonraki aşama denemesi gerçekleştirdi. Başarılı olursa, firmalar Ekim ayına kadar potansiyel aşı için düzenleyici onay için başvurmayı planlamışlardı, bu da aşının yıl sonuna kadar piyasaya çıktığını görebilirdi. Ancak bu sabah Pfizer, henüz bulguların analizini yapmadığı için mevcut denemesinin verilerini yayınlamaya henüz hazır olmadığını söyledi.

Valneva aşısı


İngiltere ayrıca, sivrisinekler tarafından yayılan viral bir beyin hastalığı olan Japon ensefaliti için Ixiaro tedavisini kullanarak bir koronavirüs aşısı geliştiren Fransız uzman aşı firması Valneva’yı da destekliyor.
Valneva, aşının “2020 sonunda klinik çalışmalara girmesi ve 2021’in ikinci yarısında potansiyel olarak yasal onay almasının beklendiğini” söyleyerek diğer adayların biraz gerisinde kalıyor.
Yazın başlarında hükümet, şirketin Livingston, İskoçya’daki fabrikasında üretim kapasitesini artırmak için 10 milyon sterlin taahhüt etti.

Bakanlar 2021 yılının ikinci yarısında teslim edilecek bir başlangıç 60m seti ile, aşının 100m doz ön anlaşma yaptık. Livingston bitkinin gelişimine paralel olarak, hükümet de taşıma Hindistan ilaç devi Wockhardt ile bir anlaşma yapmış üretim sürecinin “doldur ve bitir” bölümünü dışarı çıkarın. Bu, üretilen koronavirüs aşı maddesinin dağıtılmaya hazır şişelere dağıtılmasını içerir.

Janssen-Johnson Johnson aşısı


Bakanlar tarafından desteklenen nihai çözüm, Belçikalı ilaç firması Janssen tarafından ABD devi Johnson Johnson ile birlikte geliştiriliyor. Aşı, firmanın Ebola aşısının yanı sıra HIV ve Zika virüsü tedavilerini geliştirmek için kullanılan teknolojinin aynısını kullanıyor.Şu anda tek dozlu bir sistemin ilk aşama üç denemesinden geçiyor ve üç kıtada 60.000 katılımcıyı kaydetmeyi hedefliyor. Janssen, iki dozluk bir programı test etmek için birkaç ülkede ek bir klinik araştırma planlıyor. İngiltere hükümeti, tedavinin 30 milyon dozunu satın almak için anlaşmalar yaptı.

Kaynak: CITYAM