Connect with us

Sağlık

Bakan Koca’dan korkutan açıklama…

Published

on

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Bilim Kurulu toplantısı sonrasında çeşitli açıklamalarda bulundu.

VAKIALARDA ÖNEMLİ ARTIŞ VAR

Son 7 günde ortalama vaka artışı geçen ayın ortalamasından %85 fazladır. Oran 16.5 milyon nüfusla birlikte düşünüldüğünde korkutucudur. Artış İstanbul’a gidiş-gelişlerin fazla olduğu şehirlerde de yüksektir. Balıkesir ve Tekirdağ’da %95, Düzce ve Bilecik’te %99, İstanbul’da son bir haftada vaka artışı yüzde 62 yi buldu.

Salgınla mücadelede 83 milyonu ilgilendirmektedir. İstanbul’da durumu kontrol altına alamazsak salgın baş edilebilir olmaktan çıkacaktır. şeklinde açıklama yaptı.

Bakan Koca, Toplu taşıma, pazar yerleri, alışveriş ortamları ve çeşitli kent ortamlarında kurallara uyulması için planlamaya gidilmesini istedik” dedi.

“Sosyal mesafenin korunamadığı toplu ulaşım en büyük risk kaynaklarındandır. Hareketlilik şu an olduğu gibi devam ederse bu durumda artış 1’ken 2, 2’yken 4 şeklinde olmayacak, 1’ken 3, 3’ken 9 şeklinde tam bir tırmanış olacak. Çünkü virüs bir kişiden ortalama 3 kişiye bulaşıyor.

VATANDAŞTAN YARDIM İSTEDİ


Dışarı çıktığımızda 3 yere uğruyorsak bunu 1’e indireceğiz. Günde 3 kişiyle görüyorsak 1 kişiyle görüşeceğiz. İsteğim, hareketi ve teması 3’te 1’ine indirmenizdir.

Kendimizi disipline sokalim. Sonsuza kadar değil, salgını kontrol altına alana kadar.” dedi.

İŞVERENLERE SESLENDİ

İşverenlere sesleniyorum: esnek mesai sistemine geçiş için elinizden geleni yapın. Şartlarınız uygunsa vardiyalı çalışma sistemini tercih edin.

Vardiya sisteminde risk azalır. Salgınla savaş, tek başına kurumların gücü veya hastanelerle kazanılamaz.

YATAK SIKINTIMIZ YOK

İstanbul’da toplam yatak sayımız 48 bine yakın, yoğun bakım yatak sayımız ise 9 bine yakın. Şu an İstanbul’da servis yatak doluluk oranımız %55. Yoğun bakım doluluk oranımız ise %66. Bu erişkin yoğun bakım yatakları. Solunum cihazları için dolunum oranı ise %33.

KAMU KURUMLARI ÜZERİNE DÜŞENİ YAPIYOR

Kamu kurumları olarak, devlet olarak, bakanlıklar olarak üzerimize düşeni yaptığımızı ve yapmaya çalıştığımızı ifade etmek istiyorum. Vatandaşımızın da maske, mesafe ve temizlik noktasında çok hassasiyet göstermemiz, kalabalık ortamlara karışmamamız, eve de misafir almadan bu dönemde teması azaltan bir yaklaşım içerisinde olmayı önemle istiyoruz.

AŞI GELİŞTİRME ÇALIŞMALARIMIZ DEVAM EDİYOR

16 yerli aşımızın çalışması devam ediyor. Bu asılardan faz çalışmasına, insan çalışmasına çok yakın olan 3 tane aşı olduğunu daha önce söylemiştim. Bugün özellikle bizim ida dediğimiz deneysel araştırma laboratuvarımızı da bugün ziyaret ettim. Bu asıların çalışmalarının yapıldığı bir yer. Hafta sonu için sterilize ve standardizasyon çalışmaları bitecek 1 asi için. İstenen şekilde tamamlanırsa gelecek hafta muhtemelen ilk insan uygulamaları başlayabilir.