Connect with us

Tarım

Uzmanlar TARIM ZİRVESİ’nde Sektörün sorunlarını konuştu…

Published

on

Bloomberg HT 4. Tarım ve Gıda Zirvesi sektör paydaşlarını buluşturdu
Türkiye İş Bankası’nın ana sponsorluğundaki Bloomberg HT tarafından bu yıl 4.’şu düzenlenen Tarım ve Gıda Zirvesi’nin açılışını Tarım ve Orman Bakanı Dr. Bekir Pakdemirli yaptı.

Gün boyu süren ve 6 oturumdan oluşan zirvede uzmanlar Türkiye’deki tarım ve gıda sektörünün sorunları ve çözüm yollarını değerlendirdiler.

İlk oturumda Bloomberg’den İrfan Donat’ın sorularını cevaplayan Bakan Pakdemirli, tarımsal destekler, sektörde büyüme kaydeden alanlar ve yasal düzenlemeler hakkında değerlendirmelerde bulundu. Pakdemirli “Tarım piyasaların regüle edilmesi gerektiğini, sözleşmeli üretimle ilgili bir yasa tasarımız var ama sözleşmeliden önce dijital tarım pazarını oluşturduk ki, bu kendi kendini regüle edecek, alıcı ve satıcının birbirini puanlayacağı, ekosistemini kendi kendine oluşturacağı bir alan haline getirdik.” dedi.

Sulamada yeni yatırımlar yapmamız gerektiğini de belirten Bakan Pakdemirli, mevcut sulama yatırımlarının da rehabilite edilmesi gerektiğini ve bu konuda Meclis’e şu yasa tasarısını getirmeyi planladıklarını açıkladı.

“Değişen Dünyada ve Türkiye’de Tarım ve Gıda Sektörü” konulu oturumun moderatörlüğünü yapan Zeliha Saraç’a konuk olan Tekfen Tarımsal Sanayi Grubu Başkan Yardımcısı Hakan Göral, tarım ve gıda sektörü alanında değerlendirmelerde bulundu.

Sürdürülebilir tarım için çiftçinin kar etmesi gerektiğini belirten Göral, ayrıca sürdürülebilirlik alanında yeni iş modellerinin geliştirilmesi gerektiğini söyledi. Değerlendirmesinde, “Doğal kaynakların korunması ve geliştirilmesi önemli” diyen Göral’a göre, tarımda kaynak kullanımı ve verimlilik artışının hedeflenmesi şart.

“Gıda Tedarik Zincirinde Yeni Yaklaşımlar” oturumuna konuk olan CarrefourSA Genel Müdürü Kutay Kartallıoğlu, Türkiye’deki gıda zinciri üzerine Hande Berktan’ın sorularını yanıtladı.

Kutay Kartallıoğlu, tarladan sofraya gıda tedarığinde dijitalleşmenin önemine dikkat çektiği konuşmasında, üretici ve marketlerin tek platformda olmasının önemli olduğunu vurguladı. İsrafta üretim planlamasının kritik bir rolünün olduğunu söyleyen Kartallıoğlu, fire ve kayıpları en aza indirmek için yeni nesil teknolojiler kullandıklarını ifade etti.

“Tarımsal Üretim ve Pazarlamada Teknolojik Dönüşüm” konusunun ele alındığı oturuma konuk olan Türkiye İş Bankası KOBİ ve İşletme Bankacılığı Satış Bölümü Birim Müdürü Kerem Akıner ve Tarla.iö CEO’su Kerem Erikçi, moderatör Acil Sezen’in sorularını yanıtladı.

Değerlendirmesinde tarımın ekonomik faaliyetler içindeki ağırlığının giderek arttığına dikkat çekerek Kerem Akıner, “İş Bankası olarak tarım milli bir meseledir.” ifadesini kullandı. Tarımda dijitalleşmenin artık bir tercih değil zorunluluk olduğunu söyleyen Akıner, çiftçilerde teknoloji kullanımına yönelik bir önyargı olmadığını dile getirdi.

Oturumun diğer bir konuğu olan Tarla.iö CEO’su Kerem Erikçi ise, iyi bir tarım için çiftçiyi tarlada tek başına bırakmamak gerektiğini ve elde edilen verilere erişimlerinin sağlanması gerektiğini söyledi.

“Sürdürülebilir Tarım ve Gıda Güvenliğinin Yol Haritası” konusunun işlendiği oturumda Barış Esen’in konukları, OYAK Tarım Hayvancılık Grubu Başkanı- HEKTAŞ Genel Müdürü Levent Ortakcier ve Sütaş Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Yılmaz oldu.

Yerli tohum ve tohum ıslah çalışmaları hakkında bilgi veren Levent Ortakcier, 15 çeşide yakın tohum ıslah çalışmaları olduğunu söyledi. AR-GE çalışmalarının çiftçiye yeterli derecede aktarılamadığını vurgulayan Ortakcier bu alanda daha fazla çalışma yapılması gerektiğini ifade etti.

Oturumun diğer bir konuğu Sütaş Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Yılmaz, pandemi döneminde süt ve süt ürünleri alanında tüketici davranışlarını ve küresel iklim krizi hakkında değerlendirmelerde bulundu. Tüketicinin pandemi sürecinde güvenli gıdaya yöneldiğininin altını çizen Yılmaz, salgın döneminde ambalajlı ürün kullanımının arttığını söyledi. Buna ek olarak, “Yılın ilk 6 ayında açık süt önemli oranda pay kaybetti.” diyen Yılmaz, pandemi döneminde ambalajlı sütun yüzde 14 civarında arttığını belirtti. Değerlendirmesinde küresel iklim kriziyle çok ciddi olarak mücadele edilmesi gerektiğini ifade eden Duygu Yılmaz, şu anda küresel iklim krizinin içinde olduğumuzu ve küresel ısınmanın tarım üzerindeki etkisinin daha fazla artacağını söyledi.

Kaynak:Bloomberg HT