Connect with us

Business

Dolar nereye gidiyor?

Published

on

Piyasa uzmanı Selçuk Geçer, dolar kuru ve altın fiyatları ile ilgili yeni tahminlerde bulundu. Geçer, ‘Türkiye’de iyi ihtimal kademeli bir yükseliş olursa önümüzdeki günlerde dolar 8.80 seviyesine gidebilir daha sonrasında 9 liranın kırıldığını hatta dolarda 10 liranın zorlanmaya başladığını göreceğiz.’ dedi

Milli gazetenin haberine göre, ekonomist Selçuk Geçer, önümüzdeki günlerde altın ve dolar kurunda ciddi bir yükseliş olabileceğinin altını çizerek, “Hem altın hem de doların yükseldiğini göreceğiz. Altın uluslararası gelişmelere bağlı olarak teşvik haberleriyle ve korona virüsü çok hızlı bir şekilde yayılmasıyla yükseliyor. Türkiye’de makro ekonomik verilerin bozulmasıyla beraber dolar kurunda devalüasyonist etkilleri görmeye başlayacağız. İkisine bağlı olarak da gram altında rekor kırılacak. ” dedi.

Moody’s’den Türkiye ekonomisine ilişkin açıklamasinı değerlendiren uzaman ekonomist Selçuk Geçer, “Merkez Bankası Başkanı görevden alındı yerine bir başkan başkan atandı. Hazine ve Maliye Bakanı istifa etti yerine bir bakan atandı. Cumhurbaşkanı, Merkez Bankası Başkanı, Hazine ve Maliye Bakanı söylem değiştirdi. Faiz artırımına gitti. Piyasaya güven vermeye çalıştı ama beklentiler gerçekleşmedi.

Bütün bu değişimlere rağmen kırılganlık tüm hızıyla devam ediyor. Gerçek ve tüzel kişiler hala dolar alıyorlar, yabancı yatımıcının kaçışı hızlı bir şekil devam ediyor.

Bunlar Türkiye’de makro ekonomik kırılganlıkların devam ettiğini gösteriyor. Moody’s’de bir ekonomik değişikliğe gitmiş görünsen de ama bu bizi tahmin etmiyor diyor. Uluslararası yatırımcıya inandırıcı gelmiyor. Bunu düzeltebilmenin tek bir yolu o da yapısal tedbirlere başvurmalısınız diyor. Böyle bir adım atılmadığına işaret ediyor. ” diye konuştu.

Dolar kurunu baskılayarak enflasyonun düşmeyeceğini dile getiren Selçuk Geçer, “Dolar kurunu baskılayarak enflasyonu düşebileyeceğiniz zannedersiniz. İhracatınızı dibe vurur. Aynı zamanda ithalatınızı patlatırsınız. Bu yüzden dış ticaret açığında ciddi bir patlama var. Çünkü Avrupa Birliği, koronavirüs nedeniyle kapandı. Avrupa Birliği’nden yaptırımlar gelirse, ihracatımızın dip yapacağı anlamına gelir. Artık cari açığı sürdürebilir olması mümkün olmaz. Büyük bir devalüasyonu işaret eder. Ekonomi krizi ve finasal krizi işaret eder. Ekonomik krizi neden neden işaret eder çünkü reel sektörünüz çöker. Zaten yurt içinde talep azlığı var. Bir de yurt dışındaki talep eksikliği reel sektörü çökme noktasına getirir. ” ifadesini kullandı.