Connect with us

Business

Yerli Sermaye Türkiye’den kaçıyor…

2016-2019 yılları arasında 1 milyon doların üzerindeki 17 bin 300 hesap yurtdışına çıkarıldı…

Published

on

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu CHP Sözcüsü Kuşoğlu, TBMM’de devam eden bütçe görüşmeleri sırasında dikkat çeken bazı veriler paylaşarak çarpıcı açıklamalarda bulundu.


Kuşoğlu, Maliye’nin 289 milyar vergi, 165 milyar da prim alacağı olduğunu, sürekli vergi afları, “servet affı” çıktığı halde, 2 yılda bir yeniden yapılandırma olduğu halde durumun bu olduğuna işaret eden Kuşoğlu, şöyle devam etti.

“Türkiye dünyada en fazla paranın kaçtığı ilk ülke. 2016-2019 arasında milyon doların üstündeki 17 bin 300 hesap yurtdışına çıkmış. En az 200 milyar doların yurtdışında olduğunu tahmin ediyoruz”
Daha önce, 15 yıl önce, 20 yıl önce, çok daha önceki yıllarda yüzde 20-25 vergi varken insanlar paralarını Türkiye’ye getiriyorlardı, vergili olarak getirebiliyorlardı. Şimdi, sıfır vergiyle 6. defadır servet affı çıkarıyoruz, insanlar paralarını getirmiyorlar. Neden getirmediklerini, neden götürdüklerini çok iyi sorgulamamız lazım. Türkiye maalesef böyle bir durumdadır.”


“1 trilyon 346 milyarlık bir bütçemiz var. Daha başlangıçta 245 milyarlık açık var. Sadece devlette çalışanlara 400 milyara yakın para ödenecek.”

Orta vadeli programlara bakın, borçlarımızda büyük bir yükseliş var. Biz borcun faizini ödeyebilmek için de borçlanmaya başladık.”