Connect with us

Bilim

Yaşlanmada çığır açan buluş…

Published

on

Güney Koreli bilim insanları yaşlılığı tersine çeviren 1 teknoloji geliştirmeyi başardılar. Bilim insanları eski deri parçalarını gençleştiren teknolojiyi dünyaya tanıttılar. Bu yeni teknolojinin yaşlanmayı geciktirmeye ve geriatrik hastalıklarını önlemek için tasarlanmış tıbbi tedaviler ve kozmetiklerin üretilmesinin önünü açmaya yardım etmesi bekleniyor.

Perşembe günü, Güney Koreli kozmetik devi araştırmacıları, KAİST biyo-beyin mühendisliği profesörü Cho Kwang-hyun ve Amorepacific şirketinin araştırmacıları, yaşlı insan deri hücrelerinin parçalarının yaşlanma saatini tersine çevirmeyi başardıklarını duyurdular.

Yaşlanma, bir insanın hayatta kalma ve üreme için fizyolojik işlevlerinin zamanla bozulduğu doğal bir olgudur. Bu, hücrelerin kümeslenmiş DNA hasarı veya kanserojen genlerin aktivasyonu nedeniyle üremeyi durdurmasına neden olan “hücresel yaşlanma”nın birikmesinin bir tezahürüdür. Bu süreçte, insan geriatrik hastalıklara karşı daha duyarlı hale gelir, sırayla fiziksel yeteneklerini zayıflatır ve ölüm oranını artırır.

Bir grup araştırmacı, dermal fıbroblaştlardan yapılan üç boyutlu yapay deri üzerinde PDK1 genini bastırmak için tasarlanmış bir deney yaptı. Bulgular kollajen sentezinin önemli 1 miktarda arttığını, ve derilerin generatif kapasite kazandığı ve genç bir cilt hücresinin özelliklerini sergilemeye başladığını gözlemlediler.

Profesör Cho, “Şimdiye kadar yaşlanmanın kaçınılmaz olduğuna inandık, ancak araştırma bulguları sayesinde yaşlanmanın da tersine çevrilebileceğine tanık olduk,” dedi. “Bu buluş insanın sağlıklı yaşam beklentisini uzatmak ve geriatrik hastalıklar için tedaviler geliştirmeye yardımcı olacaktır.”

Haberin detaylarına buradan ulaşabilirsiniz…

https://scitechdaily.com/simulations-identify-new-way-to-reverse-natural-aging-process-in-cells/amp/