Connect with us

YAZARLAR

O kadar korkusuzca ve açık bir şekilde yapılıyor ki…

Published

on

Murat Aydeniz

Son beş yıldır kentimizde eğitim adına son derece zararlı ve tasvip edilmeyen işlerin yapıldığını duyuyoruz, görüyoruz. Ancak ne acı ki sesimizi kimseye duyuramıyoruz. Bu işler diploma satışları, kaçak kurs merkezleri gibi işlerdir. Ne yazık ki bu işi bazı özel okullar yapmakta ısrarcı davranıyor . Öğrenci okulda yetişir sokakta yetişmez .

Çok cüzi paralarla okula kaydını yap ancak okula gelme demek, öğrencinin yetişmesini engellemek adına da suçtur. Bu iş ne yazık ki Şanlıurfa eğitiminde bir sektör haline gelmiştir. Geleceğimiz olan ve yarınlara umutla bel bağladığımız bu nesil, okul yerine sokak ve parklarda vakit harcamaktadır. Ayrıca ne yazık ki bu sokak ve parklarda sigara-uyuşturucu gibi alışkanlıkları kazanıyorlar. Bu duruma çoğu kez şahit olmuşumdur. Okul bireyin eğitim ve öğretimini tamamlaması için devlet tarafından düzenlenen proğramlara göre hizmet yeridir. Öğrencinin kaydını alıp öğrenciyi okuldan kovma yeri değildir. Bu konuyu yıllardır dile getirmemize ve MEB’in bilmesine rağmen bir yaptırım ve denetimin olmaması ayrıca bir handikaptır.

Diğer bir konuda kaçak kurs merkezleridir.

Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulların özel kurslarda görev yapan, gizli- açık-yarı açık ortağı olan, MEB okullarından bu özel kurslara öğrenci devşirip o kurslarda derslere giren, taşıdığı öğrenci kadar prim-komisyon ve ayrıca ders ücreti alan MEB öğretmenleri var… Şanlıurfa’da bizzat bildiğim bir dolu isim var! O kadar korkusuzca ve açık bir şekilde yapılıyor ki bir öğrenci için farklı kurslarda ortaklığı olan öğretmenlerin kavgasına kadar iş ilerlemiştir. Bunların önüne sizce geçilir mi? Ben inanmıyorum. Çünkü Şanlıurfa’da herkesin bir siyasi veya milletvekili tanıdığı vardır en sıkıştığımız noktada onları devreye koyar bu işten sıyrılırız. Onun için öğretmenlik gibi kutsal bir mesleği ticari çıkarlarımızla kirletiyoruz.

Öğrencilerimize okulda yardımcı olalım, kurs merkezlerinde değil. Devletten aldığın maaşı hak etmek için kurs merkezinde yapacağın hizmeti okulda da yapabilirsiniz. Çünkü okul da ekmek kapınızdır. Ayrıca atanamayan binlerce öğretmen MEB öğretmenleri yüzünden özel sektörde iş bulamıyor, kendisini yetiştiremiyor. MEB de çalışan bir öğretmenin 4-5 kurs merkezinde seans üsülu çalıştığını ve her seansın 500 ile 1200 arası değiştiğini de biliyoruz. Bu işi hakkıyla yapan kurslara saygımız sonsuz ama kaçak çalışıp MEB öğretmenlerinden medet umanları kınıyorum.

İlimizde yapılan denetimlerde illegal durumlarının tespitinde direkt siyasileri devreye sokarak işin doğru olduğunu kabul ettirir veya kendimizi inandırırsak başka illerdeki eğitime gıpta ile bakmaya devam ederiz. Yanıbaşımızda bulunan Gaziantep de eğitim sırlamamız baya farklı olması Gaziantep de sadece işin yapılması, açıklarını siyasileri devreye sokmak yerine yanlışın üzerine gidilip düzeltilmesidir.

Ancak şehrimizde MEB öğretmenlerinin büyük kısmının kurs merkezi açması veya bu kurslarda çalışması hocanın performansının ne kadarını okula vereceği aşikârdır. Ayrıca bu durumda öğretmenlerin kendi işlettiği veya çalıştığı kursa kayıt yapmayıp farklı kurslara giden öğrencilere ne kadar adil davranabildiğini siz düşünün. Duyup gördüğümüz vakalardan da biliyoruz ki bu durum devam ettikçe devlet okullarında eğitim öyle kolay kolay düzelmeyecektir.

Öğretmenlik, bu toplumun gözünde hala çok kutsal bir meslektir. Bireysel çıkarlarınız için attığınız adımlar ve yaptığınız hatalar sadece sizi bağlar ama sakın unutmayın! Öğretmenlik mesleğinin onurunu korumak, “ben öğretmenim” diyen her kişinin çok çok özel sorumluluğudur. Bu onuru ayaklar altına almanıza kim-neden izin veriyor, neden izin verdi? Bundan sonra da hala izin verecek mi? İşte ben bu soruların cevabını arıyorum…