Süleyman Hartavioğlu
Günde üç öğün çiftçiye muhtacız.
Çitçi uygarlıkların bel kemiğidir. Çiftçileri üretmeyen bir toplum açlıkla yüz yüze kalmaya mahkûmdur, gıda sanayisinin ham tedarikçisi ve üretimin temel taşıdır. İnsan toplumunda çiftçinin değeri, doğadaki suyun değeri ile aynıdır.
Çiftçilik asil mesleklerdendir, çiftçi ve tarımın önemsiz görülmesi yanlış ekonomi politikalarının eseridir. Tohum şirketlerinin, traktör şirketlerinin, ilaç ve gübre şirketlerinin daha fazla kar etmesi için üreten ülke tarımına sağlıklı gıda sağlayan çiftçiler ne yazık ki borç tuzağına düşürülerek ekonomide ki yerleri düşürülerek değersiz hale getirildi. Şirketlerin hayatta kalması için tek seferde yumurta almak için altın yumurtlayan kazı öldüren örneğe döndü maalesef
Müreffeh ve sağlıklı bir toplum için çiftçi güçlenmeli.
Çiftçi doğa yasalarına uygun üretim yapar çünkü çiftçi toprağın kıymetini, harcadığı her suyun damlasını düşünür. Çiftçi aynı zamanda doğal kaynakların koruyucusu ve bekçisidir.
Çiftçi insan sağlığı gerekli olan dengeli beslenmenin mimarıdır. Her sabah çocuklarınız içirdiğiniz süt, yediğiniz peynir, yoğurt ve sebzenin sağlıklı bir şekilde önünüze gelmesini sağlayan üretim uzmanıdır. Çiftçi toplumlar için bir öğretidir. Çalışma ahlakı, disiplin ve erdemli çalışmanın, alın teri döküp insanlar için ürettiği ürünü sofrasında yiyebilecek ürün olmasına kadar dikkat eden onurlu bir meslek grubudur. Çatlamış eller, yamalı şalvarla bu ülkeye hizmet etmiş değerli evlatlar yetiştiren onurlu bir meslektir.
Günde üç kez değil tüm yaşamımızda çiftçiye muhtacız, çünkü biz yemek yemekten daha fazlasıyız. Ayrıca enerji, giyim, elektronik, ulaştırma, araştırma, güzellik, sağlık ve refah, konut, iletişim ve daha birçok konuda muhtacız.
Topraklarımıza verdikleri bakımdan sürünün ve hayvanların refahına, sera bilimlerimize ve çiçeklerimizin güzelliğine, kumaşta milletimizde örülen ipliklerin özü çiftçilerimizdir.
Ne yazık ki, yozlaşmış ve tarım karşıtı politikalar nedeniyle toplumdaki saygı ve öneminden mahrum bırakılmıştır ve kitaplarda öğretildiği gibi gelişememiştir çünkü gelişimin önü tıkanmıştır.
İnsanlar için sağlıklı ve sürdürülebilir yiyecek üretmek, çevreyi korumak, ticareti güçlendirme ve çiftçi aileleri için toplum için finansal bağımsızlığı güvenceye almak için çiftçiyi güçlendirmek zorundayız.
Yaşam kalitemiz ve sağlığımız için şüphesiz her meslek grubuna belli zamanlarda ihtiyacımız vardır fakat çiftçi ve Ziraat Mühendislerine üç öğün ihtiyacımız vardır.
Sevgiyle