Connect with us

Sağlık

D vitamini eksikliğiniz olup olmadığını nasıl anlarsınız?

Published

on


NIH tarafından 2014 yılında yayınlanan araştırmaya göre, araştırmacılar yetişkinlerin %35’inin ve ABD’deki bebeklerin yaklaşık %50’sinin D vitamini eksikliği olduğunu tahmin ediyor.

Bir kan testi olmadan D vitamini durumunuz hakkında bir şey söylemek zor olabilir. D vitamini eksikliğinin erken belirtileri varsa bile fark edilmez. Uzmanlara göre, herhangi bir belirti göstermeyebilirsiniz.

Ancak D vitamini eksikliği, Northwell Health’in Huntington Hastanesi’nde bir dermatolog olan Dr. Raman Madan’a göre hızlandırılmış cilt yaşlanmasına ve kuru cilde neden olabilir. Ve zamanla, ciddi eksiklik Kas güçsüzlüğüne ve kemik kırıklarına neden olabilir, diyor ulusal Sağlık Enstitüleri diyet takviyeleri Ofisi’nde kayıtlı bir diyetisyen beslenme uzmanı ve bilimsel danışman olan Paul Thomas.

Çalışmalar ayrıca uzun süreli D vitamini eksikliğinin yetişkinlerde ve çocuklarda kemikle ilgili hastalıklara neden olabileceğini bulmuştur.

D vitamini eksikliğinizi gerçekten anlamanın tek yolu, doktorunuz aracılığıyla kan testi yaptırmak.

Bununla birlikte, tüm tıp uzmanları, D vitamini için rutin testlerin iyi bir fikir olduğunu düşünmez.

Diğer bir sorun, yaygın D vitamini testinin, hastaların takviye ile gereksiz tedavisine neden olabilmesidir. Rosen, “Bu birçok insanın çok yüksek dozda D vitamini almasına neden oluyor” diyor.

Çok fazla D vitamini tüketme konusunda endişeler var – NIH’ye göre aşırı D vitamini mide bulantısı, iştahsızlık, kabızlık ve kilo kaybına neden olabilir. Şiddetli D vitamini toksisitesi kafa karışıklığına, yönelim bozukluğuna ve kalp ritmiyle ilgili sorunlara neden olabilir.

Ek olarak, eksikliğiniz yoksa D vitamini almanın yararlı bir şey yaptığına dair çok fazla bilimsel kanıt yoktur. Rosen, küçük dozlar almanın güvenli olduğunu söylüyor (günlük 600 IU ila 800 IU – IU’lar veya uluslararası birimler, tabletlerin satıldığı ölçümlerdir), ancak “gerçekten etkili olup olmadığı sorusu.”

Öte yandan, D vitamini araştırmacısı, Boston Üniversitesi’nde tıp profesörü ve NES kılavuzlarını yazan uzman paneline başkanlık eden Kemik Sağlığı Kliniği direktörü Dr.Michael Holick, D vitamininin etkinliğine inanıyor ve herkesi düşünüyor. almalı.

Holick, düşük D vitamini seviyeleri ile çeşitli hastalıkların daha yüksek oranları arasında bir ilişki olduğunu öne süren araştırmalarına ve diğer çalışmalara işaret ediyor. Holick’in 2010 tarihli D Vitamini Çözümü adlı kitabına göre, “D vitamini eksikliği son derece yaygındır ve takviyeler birçok insanın” kalp hastalığı, kanser ve osteoporoz dahil olmak üzere eksiklikle ilişkili sayısız rahatsızlıktan kaçınmasına “yardımcı olabilir. (Geçmiş çalışmalar, düşük D vitamini seviyelerini artmış kardiyovasküler olaylar ve bazı kanserler riski ile ilişkilendirmiştir.)

Takviye olmadan D vitamini nasıl alınır?


Thomas’a göre, güneş ışığından ve / veya gıdalardan yeterli miktarda alımınız yeterli olduğunda, doğal D vitamini kanınızda birikir. “D vitamini kan seviyeniz yaz sonunda yeterince iyiyse, kışın yeterli seviyelerde kalabilir … yiyeceklerden biraz D vitamini alırsanız.” NIH’ye göre aşırı güneşe maruz kalma başka nedenlerden dolayı sağlıksız olsa da, vücut doğal olarak ürettiği D vitamini miktarını sınırladığı için D vitamini toksisitesine neden olmaz

Yiyeceklere gelince, “doğal olarak D vitamini içeren tek yiyecek, yaklaşık 600-1000 IU D vitamini içeren yabani somon gibi yağlı balıklar, güneş ışığına maruz kalan mantarlar ve morina karaciğeri yağıdır. Holick, D vitamini ile güçlendirilmiş sekiz ons süt veya portakal 100 IU içeriyor ”diyor.

Holick ayrıca “bazı” D vitamini için “makul derecede güneşe maruz kalmanızı” tavsiye ediyor, ancak “Amerika Birleşik Devletleri’nin neresinde yaşıyor olursanız olun saat 10’dan önce ve öğleden sonra 3’ten sonra önemli miktarda D vitamini yapamazsınız” şeklinde uyarıda bulunuyor. Ve güneş koruma faktörü 30 olan bir güneş kremi kullanırsanız, cildinizde D vitamini yapma kabiliyetinizi% 97,5 oranında azaltacağını söylüyor.
Kaynak: CNBC