Connect with us

Dünya Siyaseti

New York Times: Trump yıllarca vergi kaçırdı..

Published

on

New York Times’ın haberine göre Donald Trump, başkanlığı kazandığı yıl sadece 750 dolar federal gelir vergisi ödemiş. Beyaz Saray’daki ilk yılında is sadece 750 dolar daha ödemiş.

Önceki 15 yılın 10’unda hiç gelir vergisi ödememişti – büyük ölçüde kazandığından çok daha fazla para kaybettiğini bildirdi.

Başkan, kamuoyu yoklamalarının kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu söylediği bir yeniden seçim kampanyası yürütürken, mali durumu stres altında, kayıplarla kuşatılmış ve kişisel olarak garanti altına aldığı için yüz milyonlarca dolarlık borç geliyor. Ayrıca, büyük kayıplar ilan ettikten sonra iddia ettiği ve aldığı 72.9 milyon dolarlık vergi iadesinin meşruluğu konusunda İç Gelir Servisi ile on yıl süren bir denetim savaşı da onu bekliyor. Olumsuz bir karar ona 100 milyon dolardan fazlaya mal olabilir.

Trump’ın uzun süredir gizli tutmaya çalıştığı vergi beyannameleri, Amerikan halkına sattığından temelde farklı bir hikaye anlatıyor. IRS’ye verdiği raporlar, yılda yüz milyonlarca dolar kazanan, ancak vergi ödemekten kaçınmak için agresif bir şekilde kullandığı kronik kayıpları artıran bir işadamını tasvir ediyor. Şimdi, mali zorlukları tırmanırken, kayıtlar, kendisini potansiyel ve genellikle başkan olarak işiyle doğrudan çıkar çatışmasına sokan işletmelerden para kazanmaya giderek daha fazla bağımlı olduğunu gösteriyor.

New York Times, Trump ve iş organizasyonunu oluşturan yüzlerce şirket için yirmi yılı aşkın bir süredir, görevdeki ilk iki yılına ait ayrıntılı bilgiler de dahil olmak üzere vergi iadesi verilerini elde etti. 2018 veya 2019 için kişisel getirilerini içermiyor. Bu makale The Times’ın bulgularına genel bir bakış sunuyor; Önümüzdeki haftalarda ek makaleler yayınlanacaktır.

Geri dönüşler, son hafızalarda en çok aranan ve hakkında spekülasyon yapılan kayıtlardan bazıları. Trump’ın yaklaşık dört yıllık görevde – ve halkın gözünde bitmek bilmeyen onca yıl boyunca – gazeteciler, savcılar, muhalif politikacılar ve komplocular, sınırlı bir başarıya sahip olarak, mali durumunun gizemlerini ortaya çıkarmaya çalıştılar. Doğası gereği, başvurular birçok soruyu cevapsız, birçok soru soran ise yerine getirilmemiş bırakacaktır. Bağımsız bir finansal incelemenin bulgularını değil, Trump’ın IRS’ye ifşa ettiği bilgileri içermektedir. Trump’ın yüzlerce milyon dolarlık değerli varlığa sahip olduğunu bildiriyorlar, ancak gerçek servetini açıklamıyorlar. Rusya ile daha önce bildirilmemiş bağlantıları da göstermiyorlar.

The Times’ın bulgularını özetleyen bir mektuba yanıt olarak, Trump Organizasyonu avukatı Alan Garten, “gerçeklerin tümü olmasa da çoğunun yanlış göründüğünü” söyledi ve dayandıkları belgeleri talep etti. The Times, kaynaklarını korumak için kayıtları vermeyi reddettikten sonra, Garten yalnızca Trump’ın ödediği vergilerle doğrudan konuya girdi.

Garten, yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz on yılda, Başkan Trump federal hükümete kişisel vergilerle on milyonlarca dolar ödedi, 2015’te adaylığını açıkladığından bu yana milyonlarca kişisel vergi ödedi” dedi.

Bununla birlikte, “kişisel vergiler” terimi ile Garten, gelir vergilerini Trump’ın ödediği diğer federal vergilerle birleştiriyor gibi görünüyor – Sosyal Güvenlik, Medicare ve ev çalışanları için vergiler. Garten ayrıca, başkanın borçlu olduğu şeylerin bir kısmının “vergi kredileriyle ödendiğini” iddia etti; bu, bir işletme sahibinin gelir vergisi faturasını tarihi koruma gibi çeşitli faaliyetler için bir ödül olarak azaltan yanıltıcı bir kredi tanımlaması.

Vergi kayıtları, Trump’ın vergilendirilebilir gelirini düşürdüğünü iddia ettiği her işletme giderinin meşruiyetini değerlendirme özgüllüğüne sahip değildir – örneğin, getirilerinde herhangi bir açıklama olmaksızın, New Jersey’deki Bedminster golf kulübünün genel ve idari giderleri 2016’dan itibaren beş kat arttı Ve daha önce, 2016’da söylediği gibi, vergi ödemeden idare edebilme yeteneğinin “beni akıllı kıldığını” övünmüştü. Ancak, kendi hesabına göre, geri dönüşler, finansal zeka iddialarının altını çizerek, basitçe birçok işletmeye aldığından daha fazla para akıtıyor.

Trump’ın muhasebecileri tarafından hazırlanan rakamlar ve vergi cetvelleri dağından belki de en net şekilde ortaya çıkan tablo, sıkı bir mali mengene içindeki bir işadamı-başkanın görüntüsü.

Trump’ın ana girişimlerinin çoğu – golf sahaları kümesinden Washington’daki muhafazakar mıknatıs oteline – her yıl on milyonlarca olmasa da milyonlarca dolar kaybettiğini bildiriyor.

“The Apprentice” ve lisans anlaşmalarından elde ettiği gelir azalıyor ve birkaç yıl önce, şu anda zor durumdaki mülklerinde delikler açmasına yardımcı olabilecek neredeyse tüm hisse senetlerini sattı.

Vergi denetimi yaklaşıyor.

Ve önümüzdeki dört yıl içinde, 300 milyon dolardan fazla kredi – şahsen sorumlu olduğu yükümlülükler – vadesi gelecek.

Bu arka plana karşı, kayıtlar, Trump’ın Beyaz Saraydayken kendisini ticari çıkarlarından mahrum bırakmayı reddetmesinin yarattığı mevcut ve potansiyel çıkar çatışmalarını ortaya çıkarmaya yönelik çok daha ileri gidiyor. Mülkleri, doğrudan lobicilerden, yabancı yetkililerden ve yüz yüze görüşme, erişim veya iyilik arayan diğerlerinden para toplamak için pazarlar haline geldi; ilk kez kayıtlar bu işlemlere kesin dolar rakamları koydu.

Florida, Palm Beach’teki Mar-a-Lago kulübünde, 2015’te başlayan yeni üye akını, işten yılda 5 milyon dolar daha cebe atmasına izin verdi. 2017’de Billy Graham Evangelist Derneği, grubun Zulüm Gören Hıristiyanların Savunmasında dört günlük Dünya Zirvesi sırasında en az bir etkinlik düzenlediği Washington oteline en az 397.602 dolar ödedi.

Times aynı zamanda, başkanın Amerikan diplomasisi üzerinde nihai hakimiyete sahip olduğu denizaşırı ülkelerden elde ettiği gelirin bugüne kadarki en büyük ölçüsünü alabildi. Göreve geldiğinde Trump, cumhurbaşkanı olarak yeni dış anlaşmalar yapmayacağını söyledi. Yine de Beyaz Saray’daki ilk iki yılında yurt dışından elde ettiği gelir 73 milyon doları buldu. Ve bu paranın çoğu İskoçya ve İrlanda’daki golf mülklerinden gelirken, bazıları otoriter eğilimli liderlerin veya zorlu jeopolitiklerin olduğu ülkelerdeki lisans anlaşmalarından geliyordu – örneğin, 3 milyon dolar Filipinler’den, 2.3 milyon dolar Hindistan’dan ve 1 milyon dolar Türkiye’den. .

O sırayla bir dizi denizaşırı girişiminde vergi ödediğini bildirdi. 2017’de, başkanın ABD hükümetinin faaliyetlerine yaptığı 750 dolarlık katkı, kendisinin ya da şirketlerinin Panama’da ödediği 15.598 dolar, Hindistan’da 145.400 dolar ve Filipinler’de 156.824 dolar arasında azaldı.

Trump’ın ABD ödemesi, kayıplarını hesaba kattıktan sonra, yaklaşık yarım yüzyıl önce açıklanan başka bir başkanlık vergi faturasına kabaca eşdeğerdi, dolar olarak enflasyona ayarlanmadı. 1973’te The Providence Journal, Richard Nixon’ın başkanlık belgelerini bağışlamak için yapılan hayır kesintisinden sonra, 1970 yılında yaklaşık 200.000 dolarlık gelir için 792.81 dolar ödediğini bildirdi.