Connect with us

DÜNYA

Dünya Bankası gelişmekte olan ülkelerin Covid aşılarının satın alınması ve dağıtımını finanse etmeleri için 12 milyar doları onayladı…

Published

on

Dünya Bankası gelişmekte olan ülkelerin Covid- 19 aşılarının satın alınması ve dağıtımını finanse etmeleri için 12 milyar doları onayladığını açıkladı.
Bankadan yapılan açıklamada, finansmanın “bir milyar kadar insana yönelik aşılamayı desteklemeyi amaçlanıyor.”
Para, gelişmekte olan ülkelerin yeni coronavirus salgınıyla savaşlarına yardımcı olmak amacıyla Haziran 2021’e kadar 160 milyar dolara kadar varan genel bir Dünya Bankası Grubu (WBG) paketinin bir parçası.
Bildiride, “Bu finansman paketi, araştırma ve ilaç sektörüne gelişmekte olan ülkelerdeki vatandaşların da güvenli ve etkili Covid-19 aşılarına erişime ihtiyaç duyduğu sinyalini vermeye yardımcı olmaktadır.” ifadesi yer aldı.
“Ayrıca, gelişmekte olan ülkelerin uluslararası ortaklarla eşgüdüm içinde aşıları ölçekte dağıtmaya hazırlanabilmeleri için finansman ve teknik destek sağlayacaktır.”
Dünya Bankası Grubu Başkanı David Malpass yaptığı açıklamada, güvenli ve etkili aşılara erişimin “ve güçlendirilmiş dağıtım sistemlerinin salgının seyrini değiştirmek ve yıkıcı ekonomik ve mali etkiler yaşayan ülkelerin dirençli bir iyileşmeye doğru ilerlemesine yardımcı olmak için anahtar olduğunu” söyledi.
Bildiride, finansmanın “ülkeleri Covid-19 test ve tedavilerine erişimlerini de destekleyeceği ve sağlık sistemlerinin aşıları etkili bir şekilde dağıtmasına yardımcı olacak bağışıklama kapasitesini genişleteceği” de belirtildi.
Finansman onayı, Malpass’ın projeyi Eylül ayı sonlarında duyurması yla bekleniyordu.
Aşılar henüz piyasaya sürülmese de, Malpass Fransız Le Figaro gazetesine verdiği röportajda, karmaşık aşı dağıtım süreci nedeniyle hazırlanmanın gerekli olduğunu belirtti.
Bildiriye göre Banka’nın yaklaşımı, “aşı önlenebilir hastalıklar için büyük ölçekli bağışıklama programlarının yanı sıra HIV, tüberküloz, sıtma ve ihmal edilen tropikal hastalıklar gibi bulaşıcı hastalıklarla mücadele etmek için halk sağlığı programlarını desteklemedeki önemli uzmanlığından” yararlanıyor