Connect with us

Sağlık

Değişime uğrayan COVİD-19 hakkında neler biliyoruz?

Published

on


Bu Yeni Virüs ne zaman ortaya çıktı?
Değişime uğrayan yeni tür virüs ilk olarak Eylül ayında tespit edildi. Kasım ayında Londra’da tespit edilen vakaların dörtte birine yakını yeni tür virüsle bağlantılı olduğu tespit edildi. Bu oran, Aralık ortasında vakaların üçte ikisine yükseldi. Yetkililer yeni turun çok daha hızlı yayıldığı uyarısını yaptı, fakat yeni virüs varyantının eskisin eoranla ne kadar ölümcül olduğu hakkında elimizde bilgi yok.
İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Cumartesi günkü açıklamasında yeni turun eskisine kıyasla yüzde 70’e varan oranlarda daha bulaşıcı olabileceğini belirtti.Johnson, bu yeni turun daha ağır hastalığa yol açtığı ya da daha yüksek ölüm oranına sahip olduğunu gösteren herhangi bir bulgu da bulunmadığını belirtti.

Uzmanlar, yeni mutasyon hakkında ne diyor?

İngiltere’de mutasyona uğrayan yeni koronavirüsün tespit edilmesiyle birlikte Türkiye dahil birçok ülke İngiltere’den seyahatleri yasakladı. Peki dünya’yı ortaya çıkan OCVID-19’un yeni varyantı neden bu kadar tedirgin etti? Sizin için derledik.

DEĞİŞİME UĞRAYAN VİRÜS NEDEN KAYGI YARATIYOR?
Koronavirüsün mutasyona uğrayan yeni türüyle ilgili üç kaygı verici faktör var:

Diğer virüs türlerinin hızla yerini alıyor
Virüsün önemli olan bölgelerini etkileyen mutasyonlar var
Bu mutasyonlardan bazıları laboratuvar çalışmalarında virüsün hücreleri etkileme özelliğini artırdığı görüldü
Bütün bunlar bir araya geldiğinde virüsün önceki versiyonuna kıyasla daha hızlı yayılmasının önü açılıyor.

VİRÜS DAHA ÖNCE DE DEĞİŞİME UĞRAMIŞ MIYDI?
Evet. BBC’den Sağlık ve Bilim Muhabiri James Gallagher’in aktardığına göre ilk başta Çin’in Wuhan şehrinde görülen virüsle şimdi dünyanın dört bir yanında görülen virüs aynı değil.

Koronavirüsün mutasyona uğramış hali D614G, ilk olarak Avrupa’da Şubat ayında görülmüştü. Şimdi küresel koronavirüs vakalarında ağırlıklı olarak mutasyona uğrayan bu tür görülüyor.

Mutasyona uğrayan bir diğer tür de A222V. Bu da İspanya’da tatil yapanlarla bağlantılı olduğu belirtilen ve Avrupa’ya yayılan bir mutasyon.

İngiliz hükümetine bağlı Yeni ve Gelişmekte Olan Solunum Virüsü Tehditleri Danışma Grubu (Nervtag) üyesi Dr. Müge Çevik, Sars-Çov-2 virüsünün şimdiye kadar 4000’den fazla mutasyonunun tespit edildiğini söyledi. Guardian gazetesinin haberine göre Çevik, ‘yalnızca birkaçının önemli mutasyonlar olduğunu’ ifade etti.


KORONAVİRÜS MUTASYONU DAHA BULAŞICIYSA SOSYAL MESAFE YETERLİ OLUR MU?
Uzmanlar, koronavirüsün yeni mutasyonu hakkında bilinenlerin henüz yetersiz olmasından dolayı, mevcut önlemlerin etkisine dair de net bir bilgi bulunmadığını ifade ediyor.

Leeds Üniversitesi’nden çevre mühendisliği Profesörü Catherine Noakes, “Sanıyorum artık birçok kişi sosyal mesafe konusunda fazla rahat davranıyor ama riskin, kişilere yaklaştıkça arttığını unutmamalıyız” diyor.


ASILAR MUTASYONA UĞRAYAN YENİ TÜRE KARŞI ETKİLİ OLUR MU?
BBC Sağlık Muhabiri Gallagher’e göre en azından şimdilik koronavirüs asılarının bu mutasyona karşı etkili olacağı öngörülüyor.

Başarı oranında başı çeken üç asi, mevcut ‘başak proteine’ karşı bağışıklık geliştiriyor. Asılar, virüsün farklı bölgelerini hedef alan bağışıklık sistemleri geliştiriyor. Dolayısıyla, protein yapısı mutasyona uğraya bile, asıların hala tesiri olabilir.

Cambridge Üniversitesi’nden Prof. Ravi Güpta ise başka mutasyonlar yaşanması durumunda virüsün de sistem içinde bir boşluktan faydalanabileceği ve kaygı verici gelişmeler olabileceği bulunuyor.