Connect with us

YAZARLAR

Şanlıurfa’da Veliler kayıp…

Published

on

Murat Aydeniz

Bireyin davranışlarında kendi yaşantıları yoluyla, kasıtlı olarak istendik yönde davranış değişikliği meydana getirme süreci ve bireyi kültürleme çalışmalarında okul ve aile işbirliği kaçınılmaz bir destektir. Eğitim birey doğduğu andan itibaren başlar; aile, okul ve çevre etkileşimiyle yaşam boyu devam eder.

Eğitim bir yandan bireyi yaşama hazırlarken bir yandan da bireyin gelişmesini sağlar. Bu gelişim içsel ya da dışsal yaşantılar sonucu oluşur. Bu yaşantılar okul ve ailenin ortak eğitim çalışmaları sonucunda belli bir davranış değişikliği olmalı ve bu davranış değişikliği de istendik yönde amaca uygun olmalıdır.

Öğrencilerin okuldaki başarı düzeyleri üzerinde aile ve çevre faktörü̈ çok etkili olmaktadır. Özellikle öğrenci başarısı için ailenin işlevi çok önemlidir. Ailenin okul ile iletişimi ne kadar güçlü olursa öğrencinin başarısı da o derecede yüksek olmaktadır. Aile ile sürekli işbirliği içinde olunursa öğrencinin var olan problemine ortak çözüm geliştirebilme imkânı ve yaşanabilecek problemlere karşı önceden önlem alınabilir.

Ancak ne yazık ki Şanlıurfa’mızda okul aile işbirliği yok denilecek kadar azdır. Gerek devlet okullarında gerekse özel okullarda eğitmenlerin yoğun talebine karşılık çoğu zaman aileden dönüt alınamıyor. Özellikle tanıklık ettiğim dershane kayıt görüşmelerinde öğrencinin veliden bağımsız kayıt yapması ve eğitim-öğretim yılında bir defa dahi öğrencisi hakkında bilgi almayan velilerle çok karşılaşmışızdır. Oysa ki en değerli varlığımız olan çocuklarımızı bu önemli serüvende desteklemek her ailenin asli görevidir.

Ancak bunu sadece bir yılki çalışma ile başaracağımıza inanıyorum. Olay şu ki çocuğunu takip etmeyen ve okul ile işbirliği içinde olmayan velilere biz öğretmenler gidip onları da bu sürece dahil edebiliriz .Gerek idare gerekse rehber öğretmenlerin desteğiyle aileleri bilinçlendirip bireysel seminerlerle onları bu surece aktif bir şekilde dahil edebiliriz. Çünkü̈ ailenin sürece dahil olması hem Öğrencinin hem de öğretmenin işini kolaylaştırır.

Özellikle bölgemizde yoğun durumda olan tarım(mevsimlik)işçisi olarak başka şehirlere göç eden öğrencilerin aileleri bu durumu daha çok sorun ediyorlar. Çünkü̈ okulların açıldığı 2 aylık ve son iki aylık süreçlerde çocukların devamsızlığı eğitim öğretime vurulan en büyük darbedir. Öğrencinin okula alışma ve toparlanma süreci arkadaşlarına yetişememe korkusu okuldan kopartabiliyor . Bu durumda çocuğunun eğitimine ilgi duymayan veliyi bütün yollar denenerek işbirliği ile verimi artırıp öğrencinin başarılı olmasına yardımcı olunabilir.

Kısacası veli ile birlikte bizlerde bu düşünceyle hareket ederek çocuklarımızın geleceği için salt öğretime değil eğitime de hak ettiği önemi göstermeliyiz. Çünkü̈ bizim en değerli varlığımız olan her öğrenci bunu hak ediyor. Bu konuda Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürlüğü okullara bilgilendirme yaparak süreci kolaylaştırabilir.