Connect with us

Tarım

Neden Tarım 4.0 ?

Published

on

2050 yılında Dünya nüfusunun 9 milyar olması tahmin ediliyor. 

Tarımın esas amacı dünyayı beslemektir, gerek küresel iklim değişimi gerek yanlış tarım uygulamalarından dolayı doğal kaynaklar ve biyoçeşitlilik azalıyor. Tüm Dünyada son 50 yıl verimlerine bakıldığı zaman hem tarım üretim alanlarının azaldığı hem verim artışı’nın hızla düştüğü görülebilir.

Nüfus artarken kaynaklar azalıyor, verimler düşük, yani gıda talebi artacak arz kapasitesi düşecek.

Haliyle gıda fiyatlarında keskin artış olacak bu yüzden temel amaç ekili tarım arazilerinde verimliliği artırmak olacak.

Tüm Dünya verimi artırmanın yollarını aramaya başladı. Tarım çok kalabalık verilerle yapılan bir iştir, bu verileri bir araya getirip üretim planını yapmak ciddi zaman kaybıdır. Bu yüzden bu verileri en aza indirip doğru ve sürdürülebilir doğru üretimi yapmak doğru ve gerçek çözüm olur.

Tarımsal üretim hızlandı, teknoloji kullanımı tarımın kimyasal tarafına da girdi. Tüketici gıdanın nereden ve ne şartlarla üretildiğini bilmek istiyor. Tarımsal üretimde iyi bir yol izlemek için sadece verimlilik değil artık maliyet veriminin de önemi gittikçe artıyor. 

Örneğin gübrelerin sadece bitkiler üzerinde etkisi değil gıda yetiştirmenin daha iyi yollarını bulmak daha önemli olmaya hale geldi.Yani daha az girdi ile daha sürdürülebilir sağlıklı üretim yapılacak, gıda sisteminin güvenliği en acil zorunluluklardan olacak.

İşte bu noktada devreye Tarım4.0 girecek, peki ne yapılmalı ?

Tüketici sağlıklı ve izlenebilir yiyecek talep ediyor. Tarım 4.0, tarım ve gıda endüstrisinin entegre olarak sağlıklı ve sürdürülebilir gıda üretiminin yollarını buluyor. Tarımsal üretimde değer yaratıp üreticiye sağlıklı gıda sağlamak ve sürdürebilir kılmak temel hedef.

” Yani dünya savunma sanayisinde nasıl milyar dolar harcayarak bir noktaya geldiyse sağlıklı gıda tedarikinde bu rakamları harcayarak bu yolları bulmaya başladı. “

Ülke olarak ne yapmalıyız?

Gıda tedarik zincirini ve tarımsal üretim sistemi gözetilerek tarım teknolojisi ve gıda teknolojisini entegre etmemiz lazım. Bunun acilen test alanları oluşturulmalı.

Üniversiteler ve araştırma kurumları arasında iş birliği kurularak tarımda teknoloji ve robotic kullanımı konusunda pilot bölgeler oluşturulmalı.

Entegre çiftlikler ve Üniversiteler arası ilişkiler hassas tarımın uygulaması konusunda geliştirilmeli

Modern tarım uygulaması konusunda belli noktaya gelmiş Uluslararası firmalara yatırım fırsatları oluşturulmalı.

Gıda işletmeleri arasında güçlü iş birliği oluşturulmalı

Tarımda teknoloji kullanımında pilot deneme ve kullanım alanı kurularak hassas tarımın geniş alanlara yayılması sağlanmalı.

Tarımda teknoloji kullanımına teşvikler verilmeli

Üniversitelerde yetenek araştırmaları yapılarak projelere fon ayrılmalı.

Yetersiz gıda tehlikesi önümüzde büyük bir problem olarak bizi bekliyor. Tarımda hamaseti bırakıp gerçeği görmek zorundayız. Gelişen dünya tarımında neredeyiz? Sorusuna doğru cevabı vermek zorundayız bu sorunun cevabını vermek için sürdürülebilir güvenilir gıda sistemini Tarım 4.0 ile oluşturmak zorundayız…

Sevgiyle,

Suleyman Hartavioğlu 

Continue Reading
Advertisement