Connect with us

Siyaset

DEVA Partisi Halkla Etkili İletişim kurabiliyor mu?

Published

on

Photo: Shutterstock

Anketler, teşkilatlanma çalışmalarını sürdüren DEVA Partisinin seçmende beklenen tepkiyi henüz almadığını gösteriyor. Peki DEVA Partisi neyi eksik ya da yanlış yapıyor?

AKPARTİ’den uzun süre siyaset yapan ve halkda karşılığı olan güçlü isimleri kadro dışı bırakan Ali Babacanın genç ekibi halkla etkili bir iletişim kurmakta zorlanıyor. Bu yazıda gözlemelerimizden yola çıkarak, DEVA Partisinin sorunlarını masaya yatıracağız.

  1. DEVA Partisinin kadrosu büyük ölçekte donanımlı insanlardan oluşuyor. Fakat donanım tek başına seçmeni DEVA Partisine çekmez.Teşkilatlanma çalışmaları tamamlanan illerde DEVA Partisine büyük 1 ilgi var, fakat bu ilgiyi donanımlı olan insanlar gösteriyor. “Vatan , millet sakarya” kıskacına hapsolmuş AKPARTİ’nin muhafazakar kesimi, ki bu kesim azımsanmayacak kadar büyük, hala AKPARTİ ile gönül bağını koparamamış. DEVA Partisinin AKPARTİ’de bir hasara yol açmasının tek yolu bütün enerjisini bu kesimi ikna etmeye çalışmakla geçirmesi gerekir. Çünkü liberal muhafazakar aydın kesim zaten DEVA Partisine gönüllü olarak geliyor.
  2. Deva Partisi halkla etkili bir iletişim kurmakta zorlanıyor. DEVA’ nin yönetim kadrosundaki arkadaşların önemli 1 kısmı siyasette yeni, ve etkili ve anlamlı bir dil benimsemekte zorlanıyorlar. Örneğin Eğitimle ilgili konularda DEVA Partisinin yüzü olan Zeynep Dereli, sorunları 1 siyasetçi değil, 1 akademisyen diliyle dile getiriyor. Bu dili halk anlamaz. Konuştuğumuz uzman eğitimciler, Zeynep Hanımın alanın sorunlarına hakim olmadığını, söylemlerinin sahada bir karışılık bulmadığını söylüyorlar. DEVA Partisi girişimcilikle, 1 konuda uzmanlığı karıştırmış. Zeynep Hanım 1 eğitimci değil, 1 girişimci. Eğitim 1 girişimciye bırakılmayacak kadar önemli 1 konu. DEVA Partisinin bu konuda sıkıntı yaşayacağı kesin.
  3. Adaletle ilgili konularda DEVA Partisinin önemli 1 sesi olan Syn İdris Şahin, ve Hariciye konusunda görüşler belirten Syn Abdurrahman Bilgiç’in tweetlerini açıklamalarını analiz ettiğimizde, önemli şeyler söylüyorlar, fakat söylemlerinin karısısına bir muhatap koymaktan özellikle kaçınıyorlar. Bu dil seçmeni etkilemez. Seçmen muhalefetin kendi sesleri olmalarını istiyor. Seçmen muhalif liderlerden, yapılan haksızlıklara, adaletsizliklere, onlar adına iktidarı suçlayarak sert açıklamalar yapmalarını bekliyor. DEVA Partisi bu konuda sıkıntı yaşıyor. DEVA Partisinin yaptığı, durum tespiti ve çözüm önerisi. Vatandaş bunun yeterli olmadığını düşünüyor. Seçmen muhalefetin bu sorunların sahibini ve kaynağını da eleştirmesini bekliyor.
  4. Ali Babacan, seçmenin beklediği liderliği yapmakta zorlanıyor. 1 Lider üyelerine 1 vizyon verir, söylemlerini bir çerçeveye oturtur ve seçmenini yaptığı sert çıkışlarla heyecanlandırır. Ali Bey bunun yerine, sorunları değişik komisyonlara ihale ederek, liderlik sorumluluğundan kurtulma stratejisi uyguluyor. Bu yol lidere güveni sarsar. Belki DEVA Partisine şimdiden gönül verenler için bu yol uygun olabilir ama değişik sorunları önceledikleri için kararsız olmaya karar veren seçmeni DEVA Partisine çekmekte hiçbir etkisi olmaz. Dolayısıyla DEVA Partisi kararsızları etkilemek istiyorsa, Ali Babacanın daha aktif 1 liderlik stratejisini benimsemesi gerekir.